BAL I DEN BORGERLIGE

OriginaltitelBAL I DEN BORGERLIGE
KategoriMusical
AldersgruppeVoksne
Cast18 totalt (7 D og 11 H)
Variabel cast størrelseNej
RepræsentationNordisk repræsentation
KomponistFinn Savery

Meningen eller måske tendensen i forestillingen er en samfundskritik i lighed med Brechts teater, omsat til danske forhold.
Et ord, der ofte går igen, er merværdien, altså overskuddet af det udførte arbejde, som arbejderne ikke får tilbage i løn, men som går i kapitalisternes lomme under betegnelsen ”profit”. Handlingen viser forskellen mellem den rene socialisme og den taktiske, parlamentariske fremgangsmåde. ”Vi har jo ingen magt”, siger arbejderen. ”Så tag den”, varer hans hustru. Og der er ingen tvivl om, hvis side forfatteren er på. Arbejderen i stykket er sig selv nok, bare han kan få råd til afdragene på TV, køleskab og bilen, som han kæler for og gnubber og gnidr. Så slår han sig til tåls. – Konen er hans direkte modsætning. Det er hende, der synger visen om merværdien.

Det tredje element i stykket er en bande unge overklasse sønner, som er ude efter arbejdersønnen, som kommer til bal i ”Den borgerlige”. Endeligt har stykket en tydelig ironisk slutning, hvor både kapitalistsønnen og arbejderne indrømmer deres fejl. Tilbage på scenen sidder arbejderkonen, ensom som alle oprørere, men parat til at lappe sønnens jakke sammen og udføre dagens dont.