JUDITH VON SHIMODA, DIE

OriginaltitelJUDITH VON SHIMODA, DIE
KategoriSkuespil
AldersgruppeVoksne
Cast19 totalt (5 D og 14 H)
Variabel cast størrelseNej
RepræsentationNordisk repræsentation
ForfatterYamamoto Yuzo
SprogEngelsk

Den japanske dramatiker og romanforfatter Yamamoto Yuzo (1887 – 1974) skrev i 1930 et stykke om en af de mest populære figurer i Japans nyere historie; sangerinden og geishaen Okichi Saito. Da USA i 1856 tvang det isolerede og feudale Japan til at åbne sig for omverdenen, blev hun stillet til den amerikanske konsuls rådighed som konkubine. Med imperialistisk kanonbådsdiplomati havde han truet med at beskyde havnebyen Shimoda, hvis ikke handelsforbindelser blev oprettet.

Det lykkedes Okichi at dæmpe konsulen og dermed at redde byen fra undergang. Hendes landsmænd tilgav hende aldrig de 5 år som glædespige for en fremmed barbar. Resten af sit liv levede hun som forhadt og udstødt. Det er denne heltegerning – dette offer – stykket behandler. En lang og ensom undergang, der endte i selvmord.

Brecht læste den engelske oversættelse af Yuzos skuespil i 1940, mens han tilbragte 3 sommermåneder i sit finske eksil på forfatterinden Hella Wuolijokis landsted. Betaget af den dramatiske biografis episke struktur og dens ”lille” kvindelige folkehelt påbegyndte han sammen med Hella Wuolijoki en bearbejdelse for europæiske scener.

Idet der i hans efterladenskaber kun befandt sig 5 ud af 11 planlagte scener samt en rammefortælling, gjaldt materialet udelukkende som et fragment. Et lykkeligt fund i Wuolijokis dødsbo bragte dog en finsk version for dagens lys og med dette fund kunne forskeren og dramaturgen, Hans Peter Neureuter, rekonstruere en endelig skuespilversion. Klassisk Brechtmateriale, der uropførtes på Theater an der Josefstadt i Wien i 2008. Solgt til opførelse i Stockholm.