LELA AND CO., Royal Court Theatre 2015 © Helen Maybanks

LELA & CO

KategoriSkuespil
AldersgruppeVoksne
Cast2 totalt (1 D og 1 H)
Variabel cast størrelseNej
RepræsentationNordisk repræsentation
ForfatterCordelia Lynn
SprogEngelsk

Cordelia Lynn kalder dette skuespil ‘en monolog’, hvilket på den ene side er misvisende (idet det kræver 2 medvirkende), men på den anden side giver det chokerende god mening: Stykkets fortæller – den unge mellemøstlige eller måske afrikanske kvinde, Lela – afbrydes nemlig ofte af et antal mandlige roller (alle spillet af den samme skuespiller), som kommenterer eller korrigerer Lelas fortælling om sit brutalt undertrykte liv i en mandsdomineret verden. Selv ikke sin egen fortælling får hun lov til at være herre over.
Lela fremstiller dog aldrig sig selv som offer – selv ikke i afsnittene, der beskriver hendes årelange ydmygelser som prostitueret slave i et krigsramt land – udnyttet og svigtet af alle, selv af en vestlig ‘fredsbevarer’, som hun beder om hjælp. Derfor – og på grund af Lelas vid og humor – bliver ‘monologen’ en ganske vist hård og smertefuld, men også lysende hyldest til det ukrænkelige liv, der nok kan kues og voldtages, men aldrig udslukkes helt.
LELA & CO. er siden urpremieren i 2015 blevet produceret adskillige gange på engelske scener.
Om førsteopsætningen skrev pressen bl.a.:
“Form og indhold flyder sammen, at resultet bliver en oprørende, skarp, men overraskende legesyg kritik af krig og patriakalsk og kapitalistisk vold. Det er sønderlemmende godt.” (The Guardian)

‘Lela & Co. er en frygtløs og varmblodig undersøgelse af farligt materiale. Gid det var fiktion alt sammen’ (Everything Theatre