ENEMY OF THE PEOPLE, AN

OriginaltitelENEMY OF THE PEOPLE, AN
KategoriSkuespil
AldersgruppeVoksne
Cast12 totalt (2 D og 10 H)
Variabel cast størrelseNej
RepræsentationNordisk repræsentation
BearbejderArthur Miller
ForfatterHenrik Ibsen

EN FOLKEFIENDE, som stykket oprindeligt hedder, blev skrevet i 1882 af Henrik Ibsen, som hans personlige svar på skuespillet GENGANGERE, som dengang blev anset for at være skandaløs.

Dr. Thomas Stockmann er en populær læge i en mindre by. Byen er bl.a. kendt for dens offentlige bade. Stockmann opdager, at vandet er forurenet, hvilket forårsager alvorlig sygdom hos turisterne, der er byens vigtigste indkomst. Da Stockmann forsøger at rense vandet, render han ind i politiske kujoner, kapitulerede journalister, snæversynede lænestolsøkonomer og et uvidende borgerskab. Lægens egen principfaste idealisme forværrer konflikten. Den velmenende læge bliver offentligt stemplet som en folkefjende, og sammen med sin familie bliver han smidt ud af den by, han forsøgte at frelse.

EN FOLKEFIENDE forholder sig til massernes irrationelle tendenser og det hykleriske og korrupte politiske system, de støtter. Dette er historien om en mands modige kamp for at gøre det rigtige og fortæller sandheden om ekstrem social intolerance.

Dette klassiske skuespil blev bearbejdet af Arthur Miller i 1950’erne. Hans bearbejdelse blev opført på National Educational Television i 1966; en produktion med James Daly i hovedrollen. Historien blev også filmatiseret i 1978 med Steve McQueen i hovedrollen.