AFFABULAZIONE

KategoriSkuespil
AldersgruppeVoksne
Cast10 totalt (3 D og 7 H)
Variabel cast størrelseNej
RepræsentationNordisk repræsentation
SprogSvensk

AFFABULAZIONE handler om et far/søn-forhold – men ikke et typisk ødipalt ét: I dette tilfælde konkurrerer sønnen ikke med faderen om moderens gunst, faktisk handler det slet ikke om sønnen. Pasolinis fokuserer på faderen – en succesrig og filantropisk fabriksejer far Milano – som hjemsøges af en drøm, han aldrig helt kan huske, når han vågner. En drøm, der stadig hjemsøger ham tyve år senere – længe efter at den har smadret hans liv. Den gør ham fysisk og psykisk syg og skubber ham i religionens retning.
Faderen – som af og til fører samtaler med selveste Sofokles’ genfærd – bliver udfordret af sin søns gryende uafhængighed. Han ønsker, at sønnen skal følge hans råd og gå i hans fodspor. I modsætning til forældrene er sønnen lyshåret, hvad der får ham til at sætte spørgsmålstegn ved sit fædrene ophav. Samtidig bliver faderen i stigende grad besat af sin søns seksuelle aktiviteter, og han forsøger at finde en lejlighed til at bevise sin egen seksuelle evner – han bliver fascineret af sin søns penis.
Det er ikke Pasolinis projekt at undersøge et homoseksuelt tema her – faderen er i den grad i krise, at han tror, at hans søns spirende virilitet gør ham selv impotent. Skønt svært at forstå fuldt ud er der en sandfærdighed i denne plagede mands irrationelle angst og frustration. En angst og en frustration, der leder til vanvid og dét, som han selv kalder et ‘kongemord.’
AFFABULAZIONE blev udgivet i 1966 og første gang opført i Torino i 1975, Pasolinis dødsår.