NORDISKAS IDAHOT-special 2017

17. maj 1990 blev homoseksualitet fjernet fra listen over mentale lidelser hos Verdenssundhedsorganisationen WHO. Dagen er siden 2005 blevet fejret som en international mærkedag for kampen mod homofobi, transfobi og bifobi, også kaldet IDAHOT.

Vi ønsker også at markere IDAHOT med præsentationen af tre værker, der på forskellig vis alle behandler temaer, der berører LGBT-miljøet.


Abelone Koppel, foto Nicolai Egense Eilertsen Meilby

Abelone Koppel, foto: © Nicolai Egense Eilertsen Meilby

En spiddende monolog, der flår i de ydre og indre fordomme med grotesk humor og selvironi

LEBBE LOVE
Af Abelone Koppel
1 D
Monolog
Dansk original

En kvinde kommer ind på en bar – forladt, ulykkelig og med et knust hjerte. Hun tror ikke mere på kærligheden og orker ikke længere at være lesbisk. Hendes tanker kredser om kærlighed, parforhold og ensomhed, konstant gennemsyret af angsten for at skille sig ud og blive udstødt. Mellem hendes refleksioner udspilles scener fra hendes liv; beretninger om brutale overfald, spring ud-historier, hadforbrydelser, seksuelle oplevelser, utroskab, alderdom og død.

Værket behandler de tragikomiske veje til selverkendelse og giver fordommene fra omverden, de interne fordomme i det lesbiske miljø, og ikke mindst fordommene inde hende selv, en tur i vridemaskinen.

Værk til gennemlæsning

Værk til opførelse


Alexi Kaye Campbell, foto Robert Viglasky

Alexi Kaye Campbell, foto: © Robert Viglasky

Homoseksualitet før og nu

THE PRIDE
Af Alexi Kaye Campbell
1 D / 3 H
Drama
Engelsk original, svensk oversættelse

I Campbells velanmeldte debutstykke sættes to mænd og en kvindes lidelser og kærlighedsliv i centrum for hændelsesforløbet. Stykket udspiller sig henholdsvis i 1958 og i 2008. I 1958 er Oliver gift med Sylvia, mens Philip er forelsket i ham. I 2008 svømmer Philip i uforpligtende forhold, mens Sylvia er forelsket i begge mænd. Campbell opstiller behændigt et scenario, der svinger mellem samfundsmæssig repression og ærekrænkelse på den ene side (1958) og på den anden side den frit udlevede seksualitet (2008). Stykket er et interessant studie i den kulturelle og sociale udvikling, det vestlige samfund har gennemgået i løbet af de sidste 50 år af det 20. århundrede.

Om uropførelsen på Royal Court Theatre i 2008 skrev pressen: “The debut of the year!“ – Variety / ”[…] an excellent The Pride. […] marks the debut of a fledgling writer whose voice on this evidence is already astonishingly fully formed.“ – The Herald Tribune / “Impressive debut“ – The Times / “This is a searching, moving, thoroughly grown-up play, and a remarkable debut from a writer whom I am impatient to hear more.“ – The Daily Telegraph.

Værk til gennemlæsning

Værk til opførelse


Rainer Werner Fassbinder 1, foto Rainer Werner Fassbinder Foundation

Rainer Werner Fassbinder, foto: © Rainer Werner Fassbinder foundation

Et tidligt Fassbinder-værk

TROPFEN AUS HEISSE STEINE
Af Rainer Werner Fassbinder
2 D / 2 H
Komedie
Tysk original, dansk oversættelse

Den naive unge Franz’ og den ældre, succesfulde forretningsmand, Leopolds forhold er i forvejen præget af rollespil og manipulation, og mindre kompliceret bliver det ikke, da deres tidligere elskerinder (hvoraf den ene er transseksuel) dukker op.

Fassbinder var kun 19 år, da han skrev dette provokerende skuespil, som han aldrig selv fik sat i scene. Det gjorde til gengæld den franske filminstruktør François Ozon, der nok mest er kendt for sin filmatisering af 8 FEMMES.

Værk til gennemlæsning

Værk til opførelse