Musicalen om The Four Seasons – JERSEY BOYS!

Vi præsenterer


2Entertains JERSEY BOYS på China Teatern, Stockholm. Foto © Mats Bäcker

Du kan blive soldat, gangster – eller verdensstjerne!

JERSEY BOYS
(The Story of Frankie Valli & The Four Seasons)
Musical
Libretto af Marshall Brickman og Rick Elice
Musik af Bob Gaudio
Sangtekster af Bob Crewe
3 D / 12 H
Orkester: Keyboards, guitarer, bas, trommer, blæsere
Engelsk originaltekst, svensk oversættelse

JERSEY BOYS fortæller den autentiske historie om 1960’er-vokalgruppen The Four Seasons, hvis medlemmer hver især repræsenterede en årstid: Tommy DeVito (forår), Bob Gaudio (sommer), Nick Massi (efterår) og Frankie Valli (vinter). Vi følger ’boybandet’ fra starten af karrieren, gennem hårde tider med mange personlige nederlag – og frem til den overvældende succes, der gjorde de velsyngende arbejderklassedrenge til symbolet for en hel generation. Og sikke en gennemslagskraft: De havde solgt over 175 millioner albums, inden de fyldte 30!

Musicalen indeholder mange af The Four Seasons bedste hits (her iblandt ’Sherry’, ‘Can’t Take My Eyes Off of You’, ‘Big Girls Don’t Cry’, ’Bye Bye Baby’ og ‘December 1963 – Oh, What a Night’) – men værket er langt mere end en hyldest-koncert. Musicalen fortæller historien om et fantastisk venskab, der blev grundlagt på gaderne i Newark, New Jersey og den lykkes med sit formål: at ville inspirere unge (og alle os andre) til ikke at give op, men forfølge drømmen.

Historiens naturlige fokus er Frankie Valli – den lille fyr med den store falset – men musicalen bringer os også ind på livet af de fire andre medlemmer af gruppen, idet de 5 sangstjerner skiftes til at fortælle hver sin version af historien, med visse uoverensstemmelser til følge. De lader os blive vidne til de udfordringer, de måtte gennemgå på deres vej mod stjernerne: spillegæld, mafiaforbindelser, fængselsstraffe, interne konflikter og ubærlig stor sorg.

Både på Broadway og i West End har JERSEY BOYS bidt sig fast som én af de mest populære og længst spillede musicals nogensinde – med et foreløbigt publikumstal på over 1,5 mio. Den har vundet 55 vigtige priser over hele verden, inklusive en Tony Award for Bedste Musical og en Olivier Award for Bedste Nye Musical. Musicalen er desuden blevet belønnet med en Grammy.

 

Trailer for 2Entertains opsætning af JERSEY BOYS på China Teatern

MARSHALL BRICKMAN OG RICK ELICE

Librettisterne bag JERSEY BOYS, har tidligere arbejdet sammen om manuskriptet til musicalen TURN OF THE CENTURY og de har efter JERSEY BOYS skrevet librettoen til musicalen THE ADDAMS FAMILY.

MARSHALL BRICKMAN blev født af amerikanske forældre i Brasilien i 1939. I begyndelsen af 1960’erne ernærede han sig som banjospiller i forskellige folk-bands, før han begyndte at skrive for TV, bl.a. The Tonight Show og The Dick Cavett Show. Det var gennem sit TV-arbejde, Brickman mødte Woody Allen, som han har arbejdet sammen med adskillige gange i årenes løb. Brickman står således (sammen med Woody Allen selv) bag manuskripterne til flere af dennes film, bl.a. mesterværkerne MANHATTAN og ANNIE HALL – sidstnævnte modtog de en Oscar for i 1977. I 70’erne skrev Marshall Brickman
flere satiriske klummer til The New Yorker, som i dag anses for klassiske comedy-tekster. I 1980’erne instruerede han flere af sine egne filmmanuskripter, bl.a. THE MANHATTAN PROJECT.

RICK ELICE (eller Eric Elice, som han er døbt) blev født i New York i 1956 og arbejdede i sin ungdom som skuespiller og siden dramalærer ved Yale Drama School og på Harvard. Fra 1982 til 1999 ledede han et stort reklamefirma, der specialiserede sig i PR for Broadwayshows. De næste ti år fungerede han som kreativ konsulent for Walt Disney Studios. Elice levede siden 1982 sammen med den kendte britiske skuespiller, Roger Rees – som han skrev gyserkomedien DOUBLE DOUBLE sammen med. Rees og Elice giftede sig i 2011, da homoseksuelle ægteskaber blev tilladt. Rees døde af cancer i 2015, og Rick Elices smukke erindringsbog om deres mange år sammen, FINDING ROGER, er blevet overstrømmende godt modtaget af både anmeldere og læsere.
Rick Elice har skrevet talrige skuespil, bl.a. PETER AND THE STARCATCHER, der i 2012 slog rekorden for Tony-nomineringer (med 9 stk.), af hvilke det vandt de 5.

Både Marshall Brickman og Rick Elice arbejdede sammen med Clint Eastwood på manuskriptet til filmatiseringen af JERSEY BOYS.