David Mamet

 

David Mamet (født 1947) er en amerikansk dramatiker, filminstruktør og filmmanuskriptforfatter. Han vandt en Pulitzer-pris og har modtaget Tony-nomineringer for en håndfuld af sine skuespil. David Mamet er et af de kendteste navne inden for den amerikanske teater- og filmverden, og var med til at grundlægge Atlantic Theatre Company.

Læs om nogle af David Mamets værker i nedenstående og bestil hans tekster til læsning.


THE ANARCHIST
2 D

To egoer – to værdisæt – en afslutning – en vinder. Handlingen udspiller sig på fængselsinspektøren Anns kontor, hvor den indsatte Cathy er til møde for at tale om sin prøveløsladelse. Efter 35 år bag tremmer, dømt for sin tilknytning til en voldelig, politisk organisation og mordet på en politibetjent, er hun blevet et andet menneske, religiøs, har skrevet en bog og nu rede til at gå nye veje. Det er inspektørens sidste embedshandling før hun slutter sin karriere. Er hun klar til, og ønsker hun at sætte kvinden på den anden side af bordet fri? en bitter og retorisk magtkamp mellem to personligheder tager sin begyndelse.

Bestil til gennemlæsning HER


A LIFE IN THE THEATRE
2 H

To skuespillere ses optræde, prøve, diskutere og skændes over deres arbejde. I en række småbidder fra diverse teaterstykker, viser de to skuespillere teatrets realiteter og illusioner. Robert er en garvet og professionel skuespiller. John er en yngre novice og ivrig efter at lære. Gradvist ændres deres roller som lærer og elev, og til sidst er det den ældre, som er fuld af respekt overfor den yngre.

Bestil til gennemlæsning HER


SEXUAL PERVERSITY IN CHICAGO
2 D / 2 H

David Mamets gennembrudsværk om to kvinder og to mænds eskapader i Chicagos dating-miljø. Kontroversielt, provokerende og bidende morsomt. Filmatiseret to gange under titlen “About Last Night”.

Bestil til gennemlæsning HER


BOSTON MARRIAGE
3 D

Denne melodramatiske komedie foregår for godt hundrede år siden i et højborgerligt, men lettere depraveret miljø i USA. Titlen er det victorianske udtryk for et varigt lesbisk forhold. Anna og Claire er to elegante og arrogante overklassekvinder, der er i gang med hver deres erotiske intriger, som sættes i relief af den komiske stuepige, Catherine. Replikkerne er holdt i et stiliseret og affekteret sprog fra tiden, som med stor komisk virkning brydes af sarkastiske og vulgære udtryk.

Bestil til gennemlæsning HER


DUCK VARIATIONS
2 H

Om to ældre venner, der i 14 variationer sidder på en parkbænk og filosoferer over ænder, livet og døden, ensomhed, venskab og kærlighed, forurening og jagt. En fascinerende og meget underholdende tekst med store udfordringer til to spillere.

Bestil til gennemlæsning HER


OLEANNA
1 D / 1 H

Intenst kammerspil om magtkampen mellem en universitetslektor og en af hans kvindelige studerende, der beskylder ham for sexchikane og derved ødelægger hans chancer for fast ansættelse. Filmatiseret i 1994

Bestil til gennemlæsning HER


THE WOODS
1 D / 1 H

En intens og rå, men også rørende kærlighedshistorie om konflikterne og modsigelserne i et udfordrende forhold. Handlingen følger et par i tyverne, Ruth og Nick, og deres forsøg på at tilbringe en romantisk weekend i en hytte ved en sø. ruth forsøger at starte samtaler om bævere, vikinger, hendes bedstemor – ja, alt mellem himmel og jord – i håbet om at få den fysisk lidenskabelige, men følelsesmæssigt utilgængelige Nick ud af sin skal. Han er dog vanskelig at lokke ud, selvom minderne han vælger at dele med hende, afslører en mørk og smertefuld fortid.

Bestil til gennemlæsning HER


RACE
1 D / 3 H

“Race” foregår på Jacks (hvid) og hans partner, Henrys (sort) advokatkontorer. Stykket lægger ud med en diskussion om, hvorvidt de skal repræsentere en velhavende hvid mand, der er anklaget for at have voldtaget en sort kvinde. Den unge sorte advokat, Susan inddrages i debatten om, hvorledes sagen bedst kan fremstilles. ”Dette handler ikke om sex, det handler om race”, hævder hun. ”Hvad er forskellen?”, svarer Jack. Stykkets centrale tema er det racemæssige, men Mamet undersøger også om forskellene mellem farve, køn, etnicitet og klasse kan være en grund til krænkelser og mangel på kommunikation. Et ofte underholdende kammerspil over et alvorligt tema.

Bestil til gennemlæsning HER